Tässä erittäin hyvä gluteenittoman leivän ohje, lähes miedon ruisleivän makuinen. Leipien teko vaatii pari päivää aikaa, mutta ovat helppoja tehdä.

1 pss (250 g) hapanjuurijauhoseosta

3 ½ dl  vettä

Sekoita juurijauhoseos kädenlämpöiseen veteen, anna käydä n. 12-16 tuntia. (Minulla ehti käydä n. 26 tuntia, mutta lopputulos ei mielestäni ollut kuitenkaan kitkerä.)

12-16 tunnin päästä:

2 dl vettä

2 dl tattarijauhoja

1 rkl perunahiutaleita (minä laitoin hiutaleiden puuttuessa n. 3/4 rkl perunajauhoja)

Lisää juureen em. ainekset, anna käydä seuraavaan päivään.

seuraavana päivänä:

1 dl    vettä

50 g  hiivaa

2-3 rkl  siirappia

1 ½ tl  suolaa

2 tl   ksantaania

½ dl  pellavansiemeniä

2½ dl tattarijauhoja

2½ dl gluteenitonta jauhoseosta (taisin laittaa sunnuntaita)

Liota hiiva kädenlämpoiseen veteen, lisää seos taikinaan. Lisää myös siirappi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Vatkaa taikinaa 3-4 minuuttia yleiskoneella (taitanee onnistua myös käsivatkaimella, mutta hiivataikina tahtoo lähteä nousemaan vispilöitä pitkin ylöspäin, kun joutuu vatkaamaan useamman minuutin). Nostele lusikalla taikinapalloja leivinpaperin päälle, muotoile kylmään veteen kostutetuilla käsillä joko pieniä leipäsiä (kuten minä olen tehnyt) tai pyöreä iso reikäleipä.

Kohota n. 20 min ja pistele haarukalla. Paista 225, n. 10-15 min.

 

Tässä vielä pari vaihekuvaa leipästen teosta.