Ennen joulua tuli vietettyä päivä viinereiden teossa.
Aikaa vievää puuhaa tosissaan on...
Kaulaaminen vie vain niin kauan aikaa, jos aikoo saada lehtevät viinerit aikaiseksi.
Lisäksi viinereiden teon "salaisuus" on koko tekovaiheen ajan kylmänä säilynyt taikina.
 
Myös gluteenittomat viinerit tein jouluksi, ohje löytyy täältä.
 
 
Tein itse taikinan kolminkertaisena ja siitä tuli n. 130 viineriä.
 
5 dl maitoa
100 g hiivaa
2 munaa
4 rkl sokeria
1 tl suolaa
15 dl vehnäjauhoja (tai näppituntumalla)
 
Riko munan rakenne rikki, sekoita joukkoon suola ja sokeri. Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää (kylmät) jauhot nopeasti taikinaan, älä vaivaa!
 
Kaavilointiin:
400 g voita
 
Kauli taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi, vedä kovasta voista juustohöylällä siivuja ja toiselle puolelle suorakulmiota voi. Taita toinen puoli voin päälle ja kauli. Jatka kaulimista niin kauan, että voi on kokonaan taikinassa ja lisäksi vielä tasaisesti sekoittunut taikinan sekaan. Itse taisin kaulata nyt koko taikinaa 10-12 kertaa.
 
Kun olet kaulannut riittävän monesti taikinaa, anna sen vielä seistä jääkaapissa tai pakasteessa jonkin aikaa. Sen jälkeen kauli taikina vielä kertaalleen ja ota esim. torttupyörällä sopivia siivuja ja kääri ne viinerin muotoon. Anna kohota riittävän kauan, joka tarkoittaa kylmällä taikinalla huomattavasti pidempää aikaa, kuin pullataikinalla.
 
Voiteluun:
Kananmuna
 
Lisäksi:
Paiston kestävää vadelmamarmeladia
Vaniljakreemiä jauheesta tehtynä, joka kestää paiston
 
Paista 250 astetta, n. 10 min.