Ensimmäisen kerran rohkaistuin kokeilemaan gluteenittomia viinereitä, ja täytyy kehua, että hyviä olivat. Näiden teko vaatii koko päivän, vaikkakin työvaiheet eivät ole kovinkaan aikaa vieviä. Kaikkein eniten aikaa menee taikinan jäähdyttelyssä aina kaavilointien välillä ja kohotuksessa.

Ohjeesta tulee n. 25 kpl

2½ dl  maitoa
50 g    hiivaa
1 tl      psylliumkuorijauhetta
1         muna
1 tl      suolaa
1 dl     sokeria
6 dl     gluteenitonta jauhoseosta (itse jouduin lisäämään vielä n. 2 dl jauhoja, käytin Finax-merkkisiä jauhoja)
200 g  voita
 
Liota hiiva kylmään maitoon, sekoita psylliumkuorijauhe joukkoon ja anna turvota 10 min.
Lisää muna, suola ja sokeri. Sekoita jauhot joukkoon nopeasti (älä siis vaivaa sitkoa). Taikinan tulisi olla mahdollisimman löysää, kutenkin sellaista, että sitä pystyy kaulimaan.
Anna taikinan seistä jääkaapissa ainakin 20 min.
Kaulaa taikina levyksi jauhotetulla pöydällä. Vedä juustohöylällä voista lastuja ja aseta ne kolmasosan päälle taikinalevylle. Taita levy kolmeen osaan päällekkäin ja kauli. Taittele levy vielä kolmeen osaa ja kauli uudestaan ilman lisättyä voita. Lisää nyt voita taas lastuina ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jatka näin kunnes voi on kokonaan kaulittu taikinaan.
Kaaviloi mahdollisimman monta kertaa, jotta viinerit kohoaisivat ja tulisivat lehteviksi.
Leikkaa taikinapyörällä kaulitusta levystä n. 1-2 cm:n levyisiä suikaleita ja kieritä varovasti kierteitä. Asettele rinkiläksi peltille ja anna kohota rauhassa leivinliinan alla ainakin 2 tuntia.
Voitele kananmunalla ja laita paistonkestävää marmeladia sekä halutessasi vaniljakreemijauheesta valmistettua vaniljakastiketta.
Paista 225 astetta, noin 8-10 min.
 
Tässä vielä vaihekuvia:
 
Ja paistetut viinerit ilman tomusokerikoristelua...