Vapun lähestyessä laitan blogiini toisen ohjeen gluteenittomille munkeille. Keliaakikon mielestä paremmat gluteenittomat munkit tulee tällä ohjeella.
 
Näistä tuli rakenteeltaan tiiviimpiä, johtuen ilmeisesti siitä, että en käyttänyt kokonaan taikinaan jyttejauhoja. Maku oli mielestäni lähes samanlainen kuin ylläolevassa ohjeessa.
 
 
noin 30 kpl.
 
½ l vettä
50 g hiivaa
100 g (1½ dl) sokeria
1 muna
1¼ tl suolaa
100 g margariinia tai voita sulatettuna
400 g glut. jauhoseosta (sunnuntai)
400 g jyttejauhoja (tumma)
 
Lisää kädenlämpöiseen veteen murennettu hiiva. Lisää joukkoon kananmuna, sokeri ja suola. Lisää osa jauhoista ja vatkaa vispilällä ilmaa taikinaan. Lisää loput jauhot ja sulatettu rasva.
 
Leivo taikinasta munkit ja kohota.
 
Paista öljyssä tai munkkirasvassa.
 
Pinnalle: Siro hienosokeria
 
Pyöreissä munkeissa on vadelmahilloa keskellä.
 
 
 
Samalla leivoin tavalliset munkit vapuksi.
 
Jos leivot gluteenittomia ja tavallisia munkkeja, tee ensin gluteenittomat, sillä paistorasvan tulee olla puhdasta, jotta munkit ovat kontaminoitumattomia.
 
 
Tavalliset munkit tein sotkun munkkien ohjeella, joka löytyy mm. koristenurkan blogista.
 
Ohjeesta tulee n. 60 kpl.
 
1 l vettä
200g sokeria
200g margariinia
30g suolaa
2 munaa
100g hiivaa
n. 2 kg vehnäjauhoja
 
Sekoita käden lämpöiseen veteen sokeri, suola, muna ja hiiva. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaan sulatettu margariini. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa ja pyörittele se munkeiksi. Anna munkkien kohota.
 
Paista öljyssä tai munkkirasvassa.
 
Pinnalle: Siro hienosokeria