Koristenurkan sivuilta löysin mielenkiintoisen sämpyläohjeen ja enää ei tarvitse miettiä, miten jatkossa leivon sämpylät. Juurimenetelmällä tehden sämpylöistä tulee ihanan pehmoisia ja kosteita.
 
 
Ohjetta olen hieman muutellut, koska perunamuusia ei talosta juuri leipomishetkellä löytynyt. Tässä ohje, jolla itse tein sämpylät.

Juuri:

1 l vettä
30g kuivahiivaa
reilu loraus (= 3-4 rkl) siirappia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja

Sekoita juuren aineet keskenään. Anna kohota n. 15 minuuttia.

Lisää taikinaan:

4 tl suolaa
1-2 dl öljyä
n. 3 dl porkkanaraastetta
n.2 dl kauraleseitä
n. 3 dl sämpyläjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Kun juuri on valmis (kohonnut ja kuplii), lisää suola, öljy ja porkkanaraaste, kauraleseet sekä jauhoja vähitellen. Alusta tasaiseksi. Alusta useampi minuutti, niin taikina saa kunnollisen sitkon. Noita jauhoja kannattaa laittaa “tunnustellen”, niin että taikina jää aika löysäksi – tulee pehmeitä sämpylöitä!

Pyörittele taikinasta sämpylöitä (leivo heti kun taikina on valmis, älä kohota ennen leipomista).

Kohota ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.